Vagtcentral tilkalder hjemmeplejen via app ved hjertestop

De 60 hjemmeplejebiler i Frederikshavn Kommune har siden april 2012 været en del af det præhospitale beredskab. Medarbejderne i hjemmeplejen har nemlig fået installeret en app på deres smartphones, og AMK-vagtcentralen i Aalborg alarmerer de to nærmeste hjemmeplejebiler, når der indløber melding om hjertestop. Indtil videre har vagtcentralen sendt hjemmeplejen af sted til hjertestop 32 gange.

Ved alarm om hjertestop i Frederikshavn Kommune sendes en ambulance og paramediciner fra det normale beredskab. Men derudover er der i Frederikshavns-området et særligt beredskab, som indgår i projektet Parat til Hjertestart, der er etableret af Trygfonden, Hjerteforeningen, Frederikshavn Kommune og Region Nordjylland. Derfor alarmerer AMK-vagtcentralen også de nærmeste hjemmeplejebiler og en nærliggende virksomhed, forening eller institution, hvis de har registreret sig på Hjertestarter.dk.

”Når vi på AMK-vagtcentralen får indikation af, at der er tale om hjertestop, sætter vi flest mulige beredskaber i gang. Ofte kan hjemmeplejen være fremme på få minutter og give hjertemassage og bruge hjertestarteren”, fortæller Jan Lindberg, der er vagtcentralchef i Region Nordjylland.

Hjemmeplejen er det seneste års tid blevet alarmeret 32 gange via en særlig app på de smartphones, som hjemmeplejen råder over.

”Systemet fungerer rigtig godt. Først når projektet bliver evalueret kan vi sige mere om betydningen af hjemmeplejens indsats, men naturligvis er deres tilstedeværelse og hurtige aktion med til at øge overlevelsesmulighederne”, siger Jan Lindberg.

En anden væsentlig del af hjertestartsprojektet er at få uddannet flest mulige borgere i hjerte-lunge-redning. Foreløbigt er godt 6.000 borgere i Frederikshavn Kommune uddannet, og målet er 10.000.

”Med et kursus i førstehjælp er der meget større chance for at nogen i nærheden af et hjertestop tør begynde hjerte-lunge redning. Mange mennesker er bange for at gøre skade på et andet menneske, men man kan ikke gøre situationen værre, når først en person har fået hjertestop, og den holdning vil vi gerne have udbredt til mange flere borgere”, siger Jan Lindberg.

Annonce