Brandvæsener ønsker at efterforske påsatte brande

Antallet af påsatte brande er steget med 35 pct. og København har aldrig haft så mange brande som i år. Men kun få sager bliver efterforsket, og derfor bør brandvæsenet overtage efterforskningen fra politiet, foreslår formanden for beredskabscheferne. Politiet mener dog, at de er de bedste til at efterforske forbrydelser.

Brandfolk bør overtage politiets opgave med at efterforske brande i Danmark. I dag bliver kun få brande gransket, så mange ildspåsættere bliver sandsynligvis aldrig opdaget. I kampen for at forebygge ved brandfolk desuden for lidt om, hvorfor brandene egentlig opstår. Det mener formanden for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Peter Staunstrup fra Odense Brandvæsen, skriver Jyllands-Posten.

I Odense rykker brandvæsenet ud ca. 1.000 gange om året, og kun i ganske få tilfælde er politiet involveret, oplyser Peter Staunstrup, der skønner, at mange af brandene i virkeligheden er påsatte. “Langt de færreste brande bliver nogensinde efterforsket, fordi politiet har få kriminalteknikere. Vi har et problem, for vi har utrolig svært ved at forebygge brande, når vi ikke ved, hvordan de opstår. Det er også utilfredsstillende, at så mange slipper af sted med at sætte ild på noget, selv om straffeloven ser det som en grov forbrydelse”, siger Peter Staunstrup til Jyllands-Posten. “Brandårsagen kan findes selv i en stor ruindynge, men det tager tid og ressourcer. Vi er altid ude på brandstedet og skal slå branden ned, og så burde vi være de mest naturlige til at efterforske, hvordan den opstår”, siger han.

På landsplan er der ca. 16.000 brandudrykninger om året. Til sammenligning er der i årets første halvdel anmeldt 650 påsatte brande mod 480 i første halvdel af 2005 – en stigning på 35 pct. København har aldrig haft så mange påsatte brande som i første del af i år, og ifølge daglig leder af politiets brandafdeling, vicekriminalkommissær Preben Kristensen, er knap halvdelen af alle brande i hovedstaden påsatte.

Hos Rigspolitiet afviser man imidlertid ideen om at lade brandvæsenerne overtage efterforskningen af påsatte brande. “Brandfolk er gode til at slukke brande. Vi er gode til at efterforske forbrydelser”, siger politimester Jakob Scharf.

Annonce