Dino og Hector er dansk politis første brandhunde

Siden februar har Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center brugt to såkaldte brandhunde i efterforskningen af mistænkelige brande. De er trænet i at snuse sig frem til brandbare væsker på et brandsted og de første af sin art i Danmark. Brandhundene og deres førere hører til hos Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center Vest i Fredericia, hvorfra de dækker hele landet.

Schæferhundene Dino og Hector er hhv. syv og 13 år og tidligere patruljehunde.

”Selvom huset er helt udbrændt, finder hundene ret hurtigt ud af, hvor en gerningsmand har hældt antændelige væsker ud, og det er en stor hjælp for at komme videre i efterforskningen. Før brugte vi mange timer på at lokalisere brandvæsker på et brandsted, og vi tog langt flere prøver for at være på den sikre side. Nu gør hundene det på 15-20 minutter og er oven i købet nøjagtige, og det sparer os både tid og analyseudgifter”, siger politikommissær Povl Holstein Nielsen.

Hvert år bistår Rigspolitiets brandefterforskere politikredsene i mellem 300 og 350 sager, hvor brandårsagen er ukendt eller virker mistænkelig. Hvis det kan støtte efterforskningen, tilkalder brandefterforskerne en brandhund, som med sin fører arbejder sig systematisk igennem brandtomten.

Brug af hunde sparer mange penge

Hunden markerer, hvis den opdager en brandbar væske. f.eks. i gulvbrædderne, og efterforskerne indsamler en prøve, som analyseres hos Teknologisk Institut, der bestemmer væskens art.

”Det hjælper os med at klarlægge årsagen til branden og til at afsløre en gerningsmands handlinger og færden på brandstedet”, siger Povl Holstein Nielsen.

Førhen tog efterforskerne markant flere prøver på brandsteder – og en analyse koster flere tusinde kroner.

Fik hjælp fra norske kollegaer

De to erfarne danske patruljehundeførere Vagn Rasmussen og Kurt Hansen og deres tjenestehunde blev udvalgt og uddannet til brandhunde og -førere med hjælp fra norsk politi, som har mange års erfaringer med brandhunde. Efter seks måneders træning blev hundene godkendt i februar. Siden har de været indsat i efterforskning af ca. 100 brande i hele landet.

Brandhundene er et tiltag blandt mange, som Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center har taget for at udvikle og styrke sin kapacitet på brandområdet. I maj 2014 blev en brandingeniør ansat til at højne videnniveauet, forbedre arbejdsmetoder og fungere som anklagemyndighedens ekspertvidne i retten. Sideløbende er der i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU) udviklet en ny uddannelse for centerets specialister på brandområdet og indført en række nye værktøjer til at dokumentere brandefterforskernes bevisindsamling og konklusioner.

Foto: Rigspolitiet

Annonce