Kommune og beredskabschef idømt bøder efter dødsuykke

Foto: Rigspolitiet

Frederikshavn Kommune og kommunens beredskabschef er ved retten i Frederikshavn blevet idømt bøder på henholdsvis 150.000 kr. og 10.000 kr. for overtrædelse af arbejdsmiljøloven i forbindelse med den skæbnesvangre brandøvelse i 2002, hvor tre frivillige omkom under en slukningsøvelse i en brændende træbygning. Beredskabschefen har nu bedt kommunen om at blive fritstillet fra jobbet og overført til sit tidligere job som beredskabsinspektør.

Kommunen og beredskabschefen, der var øvelsesleder på stedet, blev dømt for ikke at have planlagt, tilrettelagt og udført arbejdet forsvarligt.

Både kommunen og beredskabschef Hans Jørgen Pedersen accepterede bøderne. Beredskabschefen har nu bedt kommunen om at blive fritstillet fra jobbet og overført til sit tidligere job som beredskabsinspektør. “Jeg er selvfølgelig indstillet på at fortsætte indtil kommunen kan finde en nye beredskabschef. Når det er på plads håber jeg på, at jeg kan vende tilbage til min egentlige arbejdsplads som beredskabsinspektør”, siger Hans Jørgen Pedersen til Nordjyske Stiftstidende. For ham er det en naturlig konsekvens af, at han har accepteret ansvaret og bøden på de 10.000 kr.

“Jeg har hele tiden erkendt, at ansvaret var mit. Jeg er ikke 100 procent enig i den sagsfremstilling, der har været i anklageskriftet, men det ændrer ikke ved, at ansvaret er mit. Og det vedstår jeg. Vi skal nemlig videre, og beredskabet er bedst tjent med, at den, der tegner beredskabet udadtil, ikke har en sådan tragisk sag med sig i bagagen”, siger Hans Jørgen Pedersen. For ham har det været afgørende at få sat et punktum i sagen nu. “Det er hårdt hver eneste gang sagen er oppe og vende i medierne. Ikke kun for mig, men bestemt også for de pårørende. Derfor er det vigtigt at sagen bliver afsluttet uden at blive trukket i langdrag. Det har vi forsøgt at gøre vores til i dag ved at vedtage bøden”, siger Hans Jørgen Pedersen.

Advokat Anker Laden-Andersen, der repræsenterede Hans Jørgen Pedersen og Frederikshavn Kommune i sagen, har taget initiativ til at invitere de pårørende til en møde med beredskabschefen og kommunen. “Vi har vedtaget bødestraffen. Det er et strafferetligt punktum i arbejdsmiljøsagen. Men vi ønsker også at afslutte sagen med de pårørende, og derfor tager vi dette utraditionelle initiativ”, siger Anker Laden-Andersen til Nordjyske Stiftstidende.

Frederikshavn Kommunes borgmester, Erik Sørensen, mener, at Hans Jørgen Pedersen har truffet den rigtige beslutning, og han er indstillet på at følge Hans Jørgen Pedersens forslag, så han får sit tidligere job som beredskabsinspektør tilbage. Han kalder den tidligere beredskabschef for en mand, der er konsekvent overfor sine handlinger. “Det er stærkt gjort, og jeg er enig med ham i, at man ikke kan være chef for et brandvæsen, hvis man er blevet dømt for at begå handlinger, som har betydet at nogen kom af dage under en øvelse”, siger Erik Sørensen til Nordjyske Stiftstidende.

Frederikshavn Kommune har i øvrigt ændret reglerne for overtændingøvelser, så de ikke foregår i tomme bygninger, men i lukkede containere. “Den tragiske ulykke på Kragskovhede er blevet analyseret på kryds og tværs, ikke bare i Frederikshavn, men på landsplan, og derfor foregår den slags øvelser ikke nogen steder længere i tomme bygninger. Man vil ikke risikere, at branden kommer ud af kontrol, som den gjorde på Kragskovhede”, forklarer borgmester Erik Sørensen.

Annonce