Præhospital

Regioner: Dispensation er kun blevet brugt få gange

Sundhedsstyrelsens dispensation, der giver regionerne mulighed for at anvende elever som den ene redder på landets ambulancer, er langt fra blevet brugt så meget, som en ny undersøgelse fra 3F og Reddernes Udviklingssekretariat ellers tydede på. På landsplan er den aktuelle dispensation således kun blevet brugt 292 gange. Ifølge reddernes undersøgelse havde 25 pct. af redderne ellers oplevet at køre med en elev på dispensation.

Præhospital

Reddere: Stop brugen af ikke-uddannede ambulancereddere

Siden december 2021 har regionerne haft mulighed for at anvende redderelever som 2. mand på ambulancerne i stedet for uddannede ambulancereddere. Det er Sundhedsstyrelsen, som har givet regionerne en dispensation til at fravige bemandingsreglerne, og den muligheder anvender regionerne flittigt, især i Nordjylland og Midtjylland. Men når dispensationen udløber om to uger, så bør det ikke forlænges. Sådan lyder opfordringen fra Reddernes Udviklingssekretariat og 3F.

Præhospital

Ambulancereddere vil have del i corona-vinterpakke

En del af corona-vinterpakken på 1 mia. kr. skal gå til landets ambulancereddere. Det mener både Reddernes Udviklingssekretariat i 3F og Reddernes Fagforening. Begge organisationer har skrevet til regionerne – som får ansvaret for at fordele pengene – og gjort opmærksom på, at corona-pandemien også har medført en stor belastning af ambulancetjenesten.

Præhospital

16 pct. af redderne har været testet positive for COVID-19

I alt 16 pct. af landets reddere er blevet testet positive for COVID-19 under pandemien. Det viser en medlemsundersøgelse fra Reddernes Udviklingssekretariat. Andelen af smittede er størst blandt de reddere, der kører liggende sygetransport, hvor 20 pct. er testet positive, mens 17 pct. af redderne i ambulancetjenesten og i brandberedskabet har fået det positive testresultat.

Præhospital

Ambulancepersonale udsættes for vold og trusler

Ambulancepersonale udsættes i højere grad end andre faggrupper for vold og trusler om vold. Det viser en ny undersøgelse. 20 pct. af ambulanceredderne i undersøgelsen svarer, at de har været udsat for vold inden for de seneste 12 måneder. Heraf svarer 1 pct., at de har været udsat for vold månedligt, mens 19 pct. svarer, at de har været udsat for fysisk vold sjældnere end en gang om måneden.

Præhospital

Reddere tvivler på forskeres konklusioner om ambulancelægers effekt

Er chancen for at overleve et hjertestop større, hvis en læge og ikke kun ambulancereddere står for genoplivningen? Ja, mener forskningsinstituttet Defactum, der hører under Region Midtjylland, og hvor man har gennemgået 14 forskningsstudier på området. Men hos Reddernes Udviklingssekretariat, der hører under 3F, tvivler de på resultaterne. ”Det er usagligt, respektløst og ikke mindst utilstedeligt, at man på denne måde udstiller en faggruppes kompetencer”, lyder det fra sekretariatet.

Præhospital

Undersøgelse: Behov for lægebiler men ikke sygeplejerskebiler

Akutlægebiler kan gøre en forskel i forhold til en mindre gruppe af akut syge patienter, men de har primært en effekt, fordi lægerne spiller en vigtig rolle som sparringspartnere for ambulancebehandlere og paramedicinere. Derimod opnås der ikke øget kompetence ved at anvende anæstesisygeplejersker i det præhospitale beredskab, hvor paramedicinerne foretrækkes på grund af deres store skadestedserfaring. Det viser en ny sammenfatning af den eksisterende viden om pris og effekt af forskellige komponenter i det præhospitale beredskab.

Præhospital

Vil undersøge kvalifikationskrav til medarbejdere i sygetransporttjenesten

Hvert år gennemføres der over 200.000 liggende sygetransporter, hvor patienterne transporteres af reddere i særlige køretøjer til liggende sygetransport, men uden at der er behov for behandling undervejs. Nu vil Reddernes Udviklingssekretariat i samarbejde med Teknologisk Institut undersøge, hvilke kvalifikationskrav, som der fremover skal stilles til redderne for at sikre, at de kan leve op til kravene om patientsikkerhed og kvalitet.