BIOS-direktørs kone skaffede oplysninger fra politiker

BIOS-direktør Morten Hansen

Da debatten om BIOS’s overtagelse af ambulancekørslen i Region Syddanmark var på sit højeste i august, kom det frem, at en af BIOS’ største kritikere, folketingsmedlem Karsten Hønge, havde modtaget 10.000 kr. fra Falck-reddernes brancheklub, Reddernes Landsklub, som støtte til valgkampen. Nu viser det sig, at det var BIOS-direktørens kone, som under foregivende af at foretage en videnskabelig undersøgelse fik skaffet oplysningerne om støtten.

Historien om valgkamp-støtten fra Falck-reddernes brancheklub vakte stor opmærksomhed sidste sommer. Men det var BIOS-direktør Morten Hansens kone, Mette Ekeroth, som skaffede oplysningerne om støtten fra Karsten Hønge selv.

TV 2 Fyn kan i dag fortælle, at Mette Ekeroth, der på daværende tidspunkt var ansat i Udenrigsministeriet, overfor Karsten Hønge udgav sig i for at være en almindelig borger med en stor interesse i dansk politik og en baggrund i statskundskab. Hun var angiveligt i gang med de indledende undersøgelser til en videnskabelig undersøgelse af økonomiske donationer til politikere. Mette Ekeroth fortalte dog på intet tidspunkt i korrespondancen med Karsten Hønge, at hun var gift med BIOS-direktøren.

Mette Ekeroth kontaktede Karsten Hønge for at få en oversigt over de donationer, som han havde fået til sin valgkamp. ”Oplysningerne vil skulle bruges i min indledende overvejelse af, om der er baggrund for en mere akademisk undersøgelse af emnet. Min interesse er mere specifikt partiernes holdning til kampagnebidrag med forbindelse til virksomheder og jeg kan være mere konkret, så det behøver ikke at kræve en stor arbejdsindsats at svare. Så lad mig spørge således: Jeg har fået antydet af en kontakt tæt på den tidligere regering, at du kan have fået kampagnebidrag fra Falck, deres datterselskaber og/eller privatpersoner på vegne/foranledning af Falck. Kan du be- eller afkræfte dette?”, skrev Mette Ekeroth.

Ønsker kammeratlig samtale

Fremgangsmåden møder kritik fra flere regionspolitikere.

”Jeg synes, at det er usmageligt at folk så tæt på Bios’ ledelse så direkte forsøger at undergrave en politiker. Mette Ekeroth er ikke en almindelig borger, for hun har en meget stor interesse i at få ødelagt troværdigheden hos de politikere, der har stillet sig kritisk over for Bios”, siger Ida Damborg fra SF til TV 2 Fyn. Hun opfordrer formanden for det præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V), til at kalde Morten Hansen til en kammeratlig samtale.

”Vi bliver nødt til at forklare Morten Hansen lidt omkring tillid, og hvad sager som denne gør ved tilliden fra Region Syddanmark til Bios. Han skal vide, at metoder som disse ikke hører hjemme i samarbejdet”, siger Ida Damborg.

Også næstformanden i Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen (S), undrer sig.

”Det er noget mærkeligt noget at skjule og lege under cover. Det er ikke ordentlig. Når vi bliver kontaktet som regionsrådspolitikere, så forventer vi da at folk præsenterer sig på ærlig vis og fortæller hvad deres intentioner er. Det er noget rod det her”, siger Poul Erik Svendsen.

Annonce