Hjertepatient måtte vente 27 minutter på ambulance

Som minutterne gik, bredte desperationen sig søndag formiddag på Klokkelyngen i Houlkær. Uden for et hus lå en mand med hjertetilfælde, men hvor blev den tilkaldte ambulance af? Først efter 27 minutter var ambulancen fremme i Houlkær, og det gav et ordentligt hak i Falcks udrykningsstatistik for Viborg. Ambulancen kom fra Hobro – og den 68-årige mand døde.

Om det havde ændret noget, om ambulancen havde holdt sig omkring de knap syv minutter i gennemsnit for en udrykning, er en ting. Noget andet er, hvorfor det varede så længe at få en ambulance frem. “I min tid som vagtcentralleder har jeg aldrig oplevet noget lignende. Jeg kan sagtens forestille mig, hvor ubehageligt det har været, når der er tilkaldt hjælp under så alvorlige omstændigheder, og vi kan hos Falck kun beklage, at det skete i et sammenfald af uheldige omstændigheder”, siger Thomas Dietz fra Falck til Viborg Stifts Folkeblad.

På det tidspunkt, hvor Falck fik meldingen fra alarmcentralen, søndag klokken 11.16, var samtlige ambulancer i og omkring Viborg på vejene. “En af ambulancerne var til et sygdomstilfælde i Skals, og den anden kørte en hasteoverførsel fra Viborg til et sygehus i Århus. Ambulancen på stationen i Kjellerup kørte også med en hasteindlæggelse, ambulancen i Bjerringbro kørte med et sygdomstilfælde, mens en ambulance i Skive var ude ved et trafikuheld”, oplyser Thomas Dietz til Viborg Stifts Folkeblad.

Den vagthavende på Falcks vagtcentral i Århus blev efterhånden lige så desperat som de ventende mennesker på Klokkelyngen. Ikke mindst da der blev rykket for ambulancen. Der blev sendt en personvogn med en redder, der kunne yde førstehjælp, og den var fremme lidt før den nærmeste ledige ambulance, der blev kaldt ud fra Hobro. Med ankomst 11.43.

“Der bliver sendt en rapport med en redegørelse til Viborg Amt, og vi vil nu se på, om vi skal ændre noget i den interne procedure”, siger Thomas Dietz. Stationen i Viborg har fra den 1. januar til udgangen af august haft 994 ambulanceopgaver med udrykning. I Viborg er responstiden på 6,6 minutter – det vil sige, at der går 6,6 minutter fra Falck modtager alarmen, og indtil den første vogn er på stedet – og det hører absolut til i den fine ende af Falcks statistikker. Responstiden for Viborg Amt er i gennemsnit 9,6 minutter.

Annonce