Ingen ekstra penge til hårdt presset akutberedskab

Arkivfoto

Selv om Region Hovedstaden er 20 procentpoint fra at kunne overholde servicemålet for hastende ambulanceopgaver, hvor der ikke umiddelbart er risiko for liv eller førlighed, så får akutberedskabet ingen ekstra penge i den politiske budgetaftale for 2023. Regionens eneste styrkelse er ekstra præhospitale visitator-beredskaber, som regionen dog venter, at staten betaler for.

Alle partier med undtagelse af Enhedslisten står bag budgetaftalen for Region Hovedstaden, hvor der i 2023 investeres 112 mio. kr. ekstra på udvalgte områder.

Det præhospitale område er dog ikke blandt de udvalgte. For selv om overholdelsen af servicemålet for ambulanceudrykningerne til livs- eller førlighedstruende opgaver (A-kørsler) har været støt faldende gennem de seneste år, og selv om overholdelsen for hastende opgaver, hvor der ikke umiddelbart er risiko for liv eller førlighed (B-kørsler), ligger 20 procentpoint under servicemålet, så er der ikke afsat penge til flere ambulancer.

Region Hovedstadens politikere har dog besluttet at afsætte 2 mio. kr. i 2023 og 3,3 mio. kr. i 2024 og frem til to ekstra præhospitale visitator-beredskaber, som forventes at kunne frigive ambulanceressourcer og som konsekvens give en lavere responstid på B-kørsler. Der er dog ikke tale om en egentlig investering, for regionen noterer samtidig, at man har en forventning om, at regningen betales af staten gennem de midler til ekstra akutberedskaber, som er afsat i forbindelse med den politiske aftale om sundhedsreformen.

Annonce