Super-ambulancer havde responstid på to timer ved Fields-angreb

Region Hovedstaden har investeret 6,5 mio. kr. i to mobile behandlingspladser, som især skal kunne anvendes på indsatssteder med mange tilskadekomne. Men da indsatslederen i forbindelse med Fields-angrebet forsøgte at tilkalde behandlingspladserne, så var meldingen, at de først kunne være fremme efter 1-2 timer.

De to mobile behandlingspladser, der er baseret på lastbiler med trailere, blev indkøbt i 2017 til en pris af omkring 6,5 mio. kr. Indkøbet skete på baggrund af erfaringen fra terrorangreb i andre europæiske storbyer, hvor det havde vist sig, at der var mange flere sårede end antallet af tilgængelige ambulancer.

De mobile behandlingspladser giver mulighed for, at op til 40 patienter kan behandles på samme tid. Men hidtil har de primært været anvendt til at behandle drukskader i julefrokostsæsonen samt ved store begivenheder som Folkemødet.

BT kan fortælle, at indsatslederen ved Fields-skyderiet valgte at rekvirere behandlingspladserne på et tidspunkt efter at alarmen var gået kl. 17.32. Men tilbagemeldingen fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden var, at de først kunne være fremme ved Fields efter 1-2 timer, hvor behovet ikke længere ville være der. Derfor valgte indsatslederen ifølge BT at melde kontant tilbage: ”Så kan de ikke bruges”.

Af ukendte årsager dukkede en mobil behandlingsplads dog alligevel op ved Fields kl. 19.24. Den parkerede på bagsiden af Fields, hvor der ikke var patienter. Akutberedskabet har dog over for BT afvist at svare på, hvornår behandlingspladsen blev tilkaldt, og hvornår den faktisk ankom.

Annonce