Debat: Ambulanceredderne har behov for ro på ambulanceområdet

Redderne i ambulancerne har behov for, at der nu kommer ro på ambulanceområdet. Det betyder ro på udbudsrunder, ro på arbejdsmiljøet, ro på forandringsledelse og hvad der ellers opleves af løbende påfund. Det skriver Mikkel Andersen, der er formand for 3F Frederiksborg, i dette debatindlæg.

Af Mikkel Andersen, formand, 3F Frederiksborg

Det er i 3F Frederiksborg vores største ønske for redderne i ambulancerne, at der kommer ro på. Det betyder ro på udbudsrunder, ro på arbejdsmiljøet, ro på forandringsledelse og hvad vi ellers oplever af påfund løbende.

Det her handler om arbejdsmiljø og servicen til borgerne. Skulle vi folde den sidste del lidt ud, så er der blandt andet tale om fastholdelse af mandskab, så der er reddere nok til at hjælpe dig og dine kære, når uheld, sygdom og andet rammer.

Hvis der kommer ro på redderområdet i Region Hovedstaden, så vil det også skabe bedre vilkår for at fastholde og tiltrække personale.

Nedslidte stationer giver dårligt arbejdsmiljø

Når vi i 3F Frederiksborg er ude på stationerne og taler med personale og tillidsfolk, så oplever vi et tryk af massiv karakter. Vi oplever også en del forhold rent arbejdsmiljømæssigt, der både kan og skal forbedres for redderne.

Det starter med ordentlige forhold. Er de fysiske rammer i orden? Mange stationer er nedslidte. Bygningerne trænger til modernisering. Det er for eksempel ikke gavnligt at sove i lokaler med træk. Vi kender alle til det med, at en forkølelse påvirker humør og præstation.

Når vi taler om de fysiske forhold kommer vi også til en stor elefant i rummet, fordi der lige nu er to offentlige aktører i spil; kommunerne og regionerne. Enkelte steder ejer kommunen bygningen, mens regionen står for driften. Taberne i denne offentlige armlægningskonkurrence er redderne og alle os, der har brug for reddernes hjælp hver dag.

Så kære kommuner og regioner, lad os få set på de fysiske forhold. Det virker skørt, at man skal gennem 2-3 instanser (Falck og/eller kommune og region) for at få sat en mikrobølgeovn op i frokoststuen, når man samtidig ganske gelinde kan få nye biler og nyt udstyr.

Hold fast i én model

Vi siger det gerne igen: Kære politikere, der skal ro på nu. Redderne har brug for, at I prøver at holde fast i en model. At I lytter til dem og deres faglige organisationer.

Jo mere tryk, I lægger på forandringer, jo mere påvirker I arbejdsmiljøet. Udregningsmodeller for kørsler, den nærværende ledelse er væk fra den enkelte station og tidspres er bare nogle af faktorer, der spiller en rolle for reddernes psykiske arbejdsmiljø.

Du kender historierne om chaufførerne fra Nemlig.com – der er desværre mange 1:1 sammenligninger med deres forhold og reddernes, når det handler tid, nødtørft og psykisk pres. Den store forskel er, at redderne samtidig har med menneskeliv at gøre.

Så kære politikere i alle tre offentlige lag: Lyt til redderne. Lyt til de faglige organisationer. Lyt til borgerne. Få ro på og ret fokus mod kerneopgaverne.

Det vil være til glæde og gavn for alle.

Annonce