Præhospital

Nyt underskud i Falcks helikopterselskab

Mens konkurrenten Norsk Luftambulanse tjener store penge på lægehelikopterdrift i Danmark, ser det anderledes ud for Falck. I 2013 tabte redningskorpset således atter penge på lægehelikopterne i Ringsted og Niebøl. Falck betegner årets resultat som utilfredsstillende, men forventer fortsat at tabe penge i år.

Præhospital

SOS og Responce er ude af kampen om de danske akutlægehelikoptere

Selv om SOS har ambitioner om at blive en stor aktør på det danske marked for præhospitalt beredskab, så kommer kampen mod rivalen Falck ikke til at stå om de tre akutlægehelikoptere, der sættes i drift i oktober 2014. Det står klart, efter at SOS har opgivet at byde på driften af helikopterne. Også et konsortium med deltagelse af Uni-fly og Air Greenland – med Responce som underleverandør – er sprunget fra, således at kun tre aktører skal konkurrere om helikopterkontrakten.

Præhospital

Falck taber stadig penge på akutlægehelikoptere

Det er fortsat ikke lykkedes Falck at tjene penge på at drive lægehelikoptervirksomhed i Danmark. Sidste år gav Falcks danske helikopterselskab, Falck DRF Luftambulance, et underskud på næsten en halv million kr., og der måtte endnu engang tilføres kapital til selskabet. Samtidig er den tyske partner, DRF, ude af ejerkredsen, og Falck satser tilsyneladende i stedet på et samarbejde med en svensk partner.

Præhospital

Kontrakt på akutlægehelikopter forlænges med 18 måneder

Driften af den kommende og permanente lægehelikoptertjeneste, som kommer til at bestå af tre helikoptere, skal snarest muligt sendes i udbud, men helikopterne i Skive, Billund og Ringsted ventes først at være driftsklare i midten af 2014. Derfor vil Region Sjælland og Region Hovedstaden nu forlænge kontrakten med det danske-tyske selskab Falck DRF Luftambulance om driften af lægehelikopteren i Ringsted med 18 måneder uden et udbud.

Præhospital

Falck satser på lægehelikoptere – men taber stadig penge

Falck forventer, at Danmark får en permanent og landsdækkende lægehelikoptertjeneste, og derfor har redningskoncernen investeret i en styrkelse af organisationen i selskabet Falck DRF Luftambulance, som står for Falcks danske lægehelikopteraktiviteter. Men de nuværende aktiviteter – som omfatter lægehelikoptere i Niebøl og Ringsted – er fortsat en underskudsforretning for Falck, som i 2011 tabte 2,2 mio. kr. på driften af de to helikoptere.

Præhospital

Rapport antyder at Falck gav dumpingtilbud på lægehelikopter

Efter en udbudsrunde vandt selskabet Falck DRF Luftambulance i 2010 opgaven med at drive Danmarks første lægehelikopter, der i en forsøgsperiode på 18 måneder skulle have base i Ringsted. Men Falcks tilbud var ikke bare billigere end de fire konkurrenters – det var markant billigere. Og i evalueringsrapporten om lægehelikopteren bliver det da også mere end antydet, at Falck gav et dumpingtilbud for at komme ind på det nye marked for lægehelikopterflyvning.

Præhospital

Lægehelikopter var ude af drift ved busulykke

Hørsholm er ikke et område, hvor Region Sjællands og Region Hovedstadens fælles akutlægehelikopter normalt bliver sat ind. Kombinationen af lang afstand til basen i Ringsted og en kort kørevej til Rigshospitalet gør nemlig, at patienterne som regel vil kunne få hurtigere hjælp fra de lokale ambulancer og akutlægebiler end fra lægehelikopteren. Ved den alvorlige busulykke tirsdag ville vagtcentralen imidlertid gerne have helikopteren til stedet, men det viste sig, at den var ude af drift på grund af tekniske problemer – og havde været det hele dagen.

Præhospital

Lægehelikopter har brug for mere dansk personale

Den tysk-danske lægehelikopter i Nibøl har svært ved at opfylde præmisserne for at være et grænseoverskridende rollemodel. Siden 1. april 2005 har lægehelikopteren Christoph Europa 5 været udstationeret ved Nibøl sygehus, kun ca. 15 kilometer syd for den dansk-tyske grænse. Og denne grænse har helikopteren efterhånden krydset omkring 200 gange, siden den blev udnævnt til rollemodel for hele beredskabet i grænselandet. Men nu, to år efter, halter denne model for tysk-dansk redningssamarbejde stadig lidt.