Alarmcentral havde ret: 59-årig døde af blodprop

Det var en blodprop, som onsdag i sidste uge kostede den 59-årige Pia Sloth Madsen fra Horsens livet. Det har en obduktion af kvinden vist. Dermed havde alarmoperatøren på Østjyllands Politis alarmcentral ret i sin vurdering, da han bad Region Midtjyllands vagtcentral om at sende en ambulance og lægebil til den 59-årige, fordi han vurderede, at hun havde en begyndende blodprop. Alarmoperatøren blev underkendt af en sygeplejerske på regionens vagtcentral, der i stedet bad Pia Sloth Madsens nabo tilkalde en vagtlæge – som bad Pia Sloth Madsen om gå i seng igen. Næste morgen blev hun fundet død.

Region Midtjylland er den første region i landet, som har ansat sygeplejersker i vagtcentralen til at vurdere, om der skal sendes en ambulance. Afvisningen af den 59-årige kvinde skete blot ni dage efter, at Region Midtjylland overtog opgaven med at disponere ambulancer fra Falck. Naboen til Pia Sloth Madsen blev opfordret til at ringe til vagtlægen, som efter et besøg afviste at indlægge Pia Sloth Madsen, skriver Horsens Folkeblad. Morgenen efter blev Pia Sloth Madsen fundet død i sin lejlighed i Horsens.

Fra regionens side har man indtil nu afvist, at der er sket fejl i sagen. Nu siger næstformanden i regionsrådet, Johannes Flensted-Jensen (S), imidlertid at omstændighederne skal undersøges nærmere. På regionens vagtcentral fastholder man dog, at sygeplejersken på vagtcentralen ikke begik en fejl, da hun afviste at sende en ambulance til den 59-årige.

Efter dødsfaldet har den lægelige chef for vagtcentralen, Erika Christensen, lyttet til optagelserne af opkaldet til vagtcentralen. “Jeg er enig med den sygeplejerskes vurdering af, at der ikke – med de tegn og symptomer, der var på det tidspunkt – var behov for at sende en ambulance med udrykning. Det var et rigtigt valg at sige, at det var en vagtlæge, der skulle komme. Jeg ser det ikke som en systemfejl. Man ser desværre engang i mellem, at patienter dør, selvom der ikke har været tegn på noget livstruende nogle timer før”, siger siger Erika Christensen.

Annonce